Nieuwsbrief 5

Bestemmingsplan
Wij hebben op 15 augustus 2024 bericht ontvangen van de Raad van State dat er een beroep is ingesteld tegen de vaststelling van het bestemmingsplan Kloosterhof Oene. De Raad van State heeft aangegeven dat de zaak versneld wordt behandeld.

Zowel de gemeente Epe (bevoegd gezag) als House2Start (belanghebbende) hebben een verweerschrift ingediend. Er zijn geen wettelijke termijnen waarbinnen de Raad van State uitspraak moet doen, maar een versnelde procedure heeft normaal gesproken een behandeltermijn van een half jaar.

De bestuursrechter gaat bij het beoordelen van een bestemmingsplan niet op de stoel van de gemeenteraad zitten. De vraag is of er zodanige onjuiste of onbegrijpelijke planologische keuzes zijn gemaakt of dat er specifieke wettelijke bepalingen zijn geschonden dat het bestemmingplan onrechtmatig wordt. De gemeente Epe en House2Start zijn van mening dat bij de planvorming zeer zorgvuldig is gehandeld, dat er begrijpelijke planologische keuzes zijn gemaakt en er geen wettelijke bepalingen zijn geschonden.

Locatie
Het bestemmingsplan is – ondanks het ingestelde beroep – wel in werking getreden en dat betekent dat we doorgaan met de uitwerking van de ontwikkeling van de locatie.

Archeologisch proefsleuvenonderzoek
Wij hebben het bureau BAAC uit Zwolle de opdracht gegeven om in week 44 (28 – 31 oktober) het archeologisch proefsleuvenonderzoek uit te voeren. Er worden circa 10 proefsleuven met een afmeting van 4 x 40 meter gegraven. Op basis van de resultaten van het onderzoek neemt de gemeente een besluit over de te nemen maatregelen.

Bodemsanering
In 2022 is er een verkennend en aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd. Op één locatie is een sterke verontreiniging aangetroffen. Deze verontreiniging wordt gesaneerd. De komende weken gaan we een aantal offertes opvragen en een aannemer selecteren. Het geselecteerde bedrijf kan vervolgens het werk voorbereiden. Begin 2025 wordt de bodemsanering uitgevoerd.

Bouwrijp maken
Voorlopig staat de start van het bouwrijp maken van het terrein, inclusief de aanleg van de nuts tracés, gepland voor maart 2025.

Woningen
De architect heeft het definitief ontwerp afgerond. We zijn nu in overleg met de aannemers over de uitwerking van de details en het installatieconcept.

Aanvraag omgevingsvergunningen bouw
Wij verwachten medio december de omgevingsvergunningen van alle woningen te gaan aanvragen. Ondanks het ingestelde beroep op het bestemmingsplan kan de gemeente – als de inhoudelijke toetsing positief is – de vergunningen afgeven.

Start verkoop
We verwachten zo rond de jaarwisseling te gaan starten met de verkoop van de woningen. Op dit moment wordt nog hard gewerkt om alle verkoopdocumenten 100% gereed te krijgen voor de start van de verkoop. Iedereen die voldoet aan de toewijzingscriteria kan zich op dat moment bij de verkopend makelaar inschrijven. Meer informatie hierover volgt in december.

Start bouw
De uiteindelijke start bouw van de woningen is – zoals iedereen kan begrijpen – afhankelijk van vele aspecten. Een eerste indicatie die we nu kunnen afgeven is september 2025.

Disclaimer
House2Start probeert je op basis van de nu beschikbare informatie zo goed mogelijk te informeren. Wij zijn echter ook afhankelijk van allerlei factoren, zoals instanties en procedures. Daarom kun je geen rechten ontlenen aan de hierboven gegeven informatie en planning.

Oene, 15 oktober 2024